Räisäläinen joulukuu 2008

Lehdet 2008 sivulle

Elisenvaaran kauhunhetkistä uutuuskirja

Erkki Rahkolan ja carl-Fredrik Geustin syksyllä ilmestynyt kirja Vaiettu Elisenvaaran pommitus sisältää mm. omakohtaisia kertomuksia pommituksen kauhunhetkistä sekä monia yksityiskohtia tapahtumien kulusta. Etenkin sota-arkiston uhriluettelon tiedot ovat järkyttävää luettavaa.
Elisenvaara
Lue lisää..

Karjalaisen talonpoikaissuku Kuisman historiaa

Lehtori ja maanviljelijä Urpo Kuisma on koostanut sukunsa vaiheista kirjan Karjalaisen talonpoikaissuku Kuisman maanviljelyn ja suvun historiaa Räisälässä, Viipurin mlk:ssa ja Anjalankoskella.
Kuisman kirja
Lue lisää..
Räkköläiset
Täshä myö lapsen olleski istuttii - kottiise tuva peräl istuut Raili, Urho ja Aarne Räkköläinen.

Ripolamäki -autio ja raunioin

Räisälä kirkolt Käksalmie päi männes erkan tie oikial Ripolamäkkie ja Matjaksie. Kulmakunna yheksäst talost kaks olj moantie toisel puolel. Alue kuulu Ivaska kylliä ja yhtä talluo lukkuuottamatta jokaise moa rajoittuit Kivipello kylliä.
Lue lisää..

Aapo Teperin kasvatit keräävät mainetta raviradoilla

Räisälä oli ennen sotia yksi Karjalan maineikkaimmista hevospitäjistä, joka tunnettiin laajalti hyvistä hevosistaan ja kovista hevosmiehistään - ja nuo perinteet ovat kantaneet ina näihin päiviin saakka.
Viime aikoina räisäläissyntyisten tai -juuristen hevosmiesten mainetta on kaikkein näkyvimmin pitänyt yllä köyliöläinen Aapo Teperi, 71, jonka kasvattamat A.T. -etuliitettä nimessään kantavat hevoset ovat tänäkin vuonna juosseet lukuisia voittoja maamme raviradoilla.

Teperi
A.T. Ilo on tällä hetkellä Aapo Teperin tallin ainoa siitostamma. A.T. Viksun tytär kantaa tällä hetkellä Erikassonista.
Lue lisää..

Poutanen
Väinö Poutanen kotonaan Paneliassa

Väinön sotataival vei ErP6:sta Ihantalaan

Nykyisin Paneliassa Satakunnassa asuva Väinö Poutanen aloitti vapaaehtoisena palveluksen puolustusvoimissa ennen talvisodan syttymistä. Kotiutus toteutui runsaan viiden vuoden kuluttua. Vaiherikkaaseen kauteen mahtuu myös haavoittuminen, missä silmän menetyskin oli lähellä.
Lue lisää..

Inkinen
Lauri Inkinen ja Ada Fortline

Lauri Inkinen, hevos - ja liikemies

Hannu Ehoniemi
Haastattelin Lauria Harjavallan Räisälä juhlan aikoihin, käytyäni hänen kotonaan. Lauri kertoi:
- Mie synnyin juhannuksen 1927 Räisälän Myllypellolla. Molemmat vanhempani syntyivät Kaukolassa, isän nimi oli Esko ja äidin nimi Matilda. Veljiä on yksi, Alpo.
Lue lisää..

Takaisin