Kuismat
Kuisman perhe 1953. Takana Urpo (vas.) ja Oiva. Edessä Martta, Vappu ja Kaarina.
Oivan ja Kaarinan lapset: Anja, Anneli, Eila ja Aulis (kuva kirjasta).

Urpo Kuisman sukuhistoriassa arvokasta tietoa maanviljelystä

Nykyisin Anjalankoskella asuva lehtori ja maanviljelijä Urpo Kuisma on koostanut kirjan sukunsa vaiheista. Karjalaisen talonpoikaissuku Kuisman maanviljelyn ja suvun historiaa Räisälässä, Viipurin mlk:ssa ja Anjalankoskella -kirja välittää myös monipuolista tietoa maatalon elintavoista ja maanviljelyksen kehitysvaiheista Suomessa.
Urpo Kuisma kertoo ottaneensa sukuhistorian lähtökohdaksi Räisälän Hytinlahdessa 30.8.1841 syntyneen isoisänsä Mikko Olavinpoika Kuisman ajan.
- Hytinlahden kylässä oli todellinen kasauma Kuisma-suvun jäseniä. Parhaimmillaan siellä oli 25 maatilaa tai tonttia, joiden omistaja oli Kuisma. Hytinlahden tihentymän selittänee se, että kylä oli Kirvun rajalla, jota pidetään suvun alkukotina, valaisee Kuisma.
Maanviljelys lähti kehittymään Räisälässä 1800-luvun loppupuolella Kuisman mukaan kahd tuhansia hehtaareja vesijättömaita viljelyyn. Toiseksi, vaikka Räisälässä ei ollutkaan lahjoitusmaatalonpoikia eikä sen pahinta maaorjuuden muotoa, vaikutti järjestelmän poistaminen kaikkiin kannaksen pitäjiin. Räisälän talonpojat olivat aikaisempien vapaampien olojensa seurauksena valmiimpia ottamaan vastaan uusia viljelyyn liittyviä ajatuksia.
- Viipurin läänin maanviljelysseura palkkasi 1869 kynnönneuvojan opettamaan miten rantaniittyjä ja vesijättömaita saatiin viljelykseen. Samalta vuodelta on myös tietoja vehnän viljelystä paikkakunnalla, kuvailee Urpo Kuisma Räisälän asemaa kehityksen kärkirintamassa.

Merkittäviä ajankuvia

Kirjan kerronta etenee kuvaillen Urpon isän Juho Kuisman (s. 1872) elämänvaiheita. Kirjoittaja kertoo, että edistyksellinen mies aloitti Räisälässä Kivipellon kylässä omistamallaan Sääkymälahden tilalla mylly- ja sahatoiminnan sekä luujauhon valmistuksen. Tämän lannoitteen avulla saatiin pelloille fosforia, mikä puuttui aikaisemmin yksinomaan käytetystä karjanlannasta.
Tapahtumat vyöryvät eteenpäin. Tullaan talvisodan aikaan ja evakkoelämään. Urpo Kuisma kuvailee maanviljelijän tuskaa, kun sodan jälkeinen kevät koittaa, eikä ole tiedossa maata, mihin kylvää.
- Tässä tilanteessa isä sai todellisen tikarin piston, kun pääministeri Risto Ryti lakimiehen viileydellä puhui, että Suomen laissa ei ole kohtaa, jonka mukaan karjalaisille voitaisiin korvata heidän menetyksensä, muistelee Kuisma.
Tämä puute korjautui vasta kun eduskunta laati puuttuvan lain 9.8.1940. Elämäntyönsä menettäneen isän elämä päättyi kuitenkin pari kuukautta aikaisemmin.
Vastoinkäymisistä huolimatta on elämän jatkuttava. Seuraavana kesänä (1941) kutsuttiin Suomen miehiä jälleen armeijan harmaisiin. Myös Urpon 11 vuotta vanhempi veli Oiva sai kutsun, joten 12-vuotias poika jäi kahden naisen kanssa huolehtimaan keväällä kylvetyistä pelloista.
Kirja kertoo miten välillä palattiin toiveikkaina takaisin Karjalaan. Maatalous- ja korjaustöihin saatiin avuksi sotavankeja, työvelvollisia ja sotamiehiä. Uskoa ja toivoa täynnä ollut paluu kotiin vaihtui uuteen evakkomatkaan, ja uusi oma tila hankittiin Anjalasta.

Maatilan arjen kuvausta

Urpo Kuisma on tallettanut kirjaansa runsaasti kuvauksia maanviljelijöiden arjesta ja viljelytavoista. Töihin lähdettiin muinoin hyvin aikaisin, klo 5 maissa, joten yksi ruokaväli oli tehty yhdeksään mennessä. Silloin syötyä ateriaa nimitettiin murkinaksi.
Kirjassa kerrottu 1900-luvun alkupuolen elämänrytmi poikkeaa merkittävästi nykyisestä koneellistuneesta aikakaudesta. Varhaisemmista ajoista poiketen työt aloitettiin pari tuntia myöhemmin.
- Ennen töihin lähtöä aamulla syötiin tukevasti. Muistan hyvin perunoiden ja kastikkeen olleen pöydässä, muistelee Urpo kuvaillessaan maatalon arkea ja sen muuttumista vuosien mittaan.
Hänen mukaansa Suomessa seurattiin jo 1900-luvun alussa eurooppalaisia maanviljelyksen virtauksia. Erityisesti oppia haettiin Tanskasta. Niinpä Juho Kuismakin aloitti jo Räisälässä juurikkaan ja rehuksi kasvatettavan turnipsin viljelyn.
Kirjan sivuilta käyvät selville karja- ja sikatalouden edistyminen, lannoitteiden käyttöön otto, viljelykasvien muuttuminen sekä maatalouden koneellistuminen.

Urpo Kuisma

Lokakuun lopussa 80 vuotta täyttänyt kirjan kirjoittaja Urpo Kuisma (s. 25.10.1928 Viipurin mlk) syntyi sen jälkeen kun perhe oli muuttanut Räisälästä Kilpeenjoelle Viipurin aalaiskuntaan. Hänen isänsä ensimmäinen puoliso sekä heille syntynyt poika kuolivat tuberkuloosiin. Juho Kuisma solmi toisen avioliiton Pyhäjärvellä syntyneen Vappu Paukun kanssa. Urpo oli heidän nuorin lapsensa.
Talvisodan jälkeen nuorukainen koki perheensä ja muiden suomalaisten kanssa elintarvikepulaa. Vilja oli jäänyt Karjalaan, vuokramaita päästiin vasta kylvämään ja toimeen oli tultava korttiannoksilla.
- Kaupat olivat kaukana ja ruokavaliomme oli köyhää. Muistan vieläkin kuinka suolasienet olivat kauan ainoata särvintä, kirjoittaa Urpo kirjassaan.
Kirjan tekijä kertoo monia vaiheita omasta elämästään. Alkusanoissa hän toteaa päässeensä lehtorin virasta virkaeläkkeelle v. 1991. Joidenkin vuosien kuluttua hän luopui myös maatilan hoidosta.
- Näiden elämänmuutosten jälkeen tuli tilaisuus harrastaa sellaisia asioita, joihin ei aikaisemmin ollut aikaa, selvittää Urpo kirjoittamisensa taustaa.
Hän kertoo harrastaneensa valokuvausta, joten kirjan kuvat ovat suurimmalta osalta hänen ottamiaan. Kuisman mukaan kirjoitustyön aikana on kertynyt niin paljon aineistoa ja aihepiirejä, että suunnitelmissa on toisen kirjan teko. Se voisi sisältää kertomuksia yksityiselämän, opiskelun, virkauran ja harrastusten alueilta.

Karjalaisen talonpoikaissuku Kuisman maanviljelyn ja suvun historiaa Räisälässä, Viipurin mlk:ssa ja Anjalankoskella
Gummerus Kirjapaino, 2008
Sivuja 383
Kirjoittaja:
Urpo Kuisma
Tammenmäentie 45
46910 Anjalankoski
urpo.kuisma@kolumbus.fi

Takaisin joulukuun 2008 lehteen