Yrittäjäveljesten Harri ja Tero Miettisen
tekemisen meininki on veren perintöä

Kokemäen Kyttälässä, Harhionmaantien ja Kyttäläntien risteyksessä on Miettisen talo, joka on Harri ja Tero Miettisen lapsuuden koti. Harrin ja Teron räisäläisjuuret löytyvät isovanhempien Albin ja Aili Miettisen kautta. Mummo Aili Miettinen (o.s. Eriksson) oli syntyisin Viipurin läänin Pyhäjärveltä Konnitsan kylästä. Isoisä Albin oli syntyisin Savosta, Tuusniemen Konttimäestä.

Vasemassa kuvassa Harri Miettinen pienenä poikana kotinsa edessä olevalla pellolla.
Miettisen talo sijaitsee Kyttäläntien ja Harhionmaantien ”kainalossa”.
Ensi kesänä päärakennus saa uuden ulkovuorilaudoituksen.

Isovanhemmat muuttivat Räisälään vuonna 1933 ostettuaan sieltä maatilan. Ensimmäiselle evakkotaipaleelle he joutuivat talvisodan syttyessä, evakkopaikka löytyi Pohjanmaalta.

Perhe muutti takaisin Räisälään loppuvuonna 1942. Lopullinen lähtö Räisälästä tapahtui 13.6.1944, neljä päivää Neuvostoliiton suurhyökkäyksen jälkeen.

Evakkovuosina perhe asui pääasiassa Etelä-Pohjanmaalla paikallisten perheiden kotona kunnes lopullinen kotipaikka löytyi Euran kautta Kokemäen Kyttälästä, jonne perheen koti valmistui vuonna 1947. Rakentamisen ajan Miettiset asuivat läheisessä Joki-Sippolan talossa.

Eeva-Liisa ja Kalevi Miettinen vihittiin vuonna 1963.

Albin Miettinen kuoli vuonna 1964 ja Aili-mummo jäi poikansa Kalevin kanssa hoitamaan tilaa. Perheen muut lapset olivat Meeri, Anja ja Jorma.

Kalevi Miettinen avioitui Eeva-Liisa Sinkkosen kanssa vuonna 1968. Perheeseen kuuluu myös kolme lasta Päivi, Harri ja Tero. Kalevi Miettinen menehtyi tapaturmaisesti vuonna 1997.

Työnteko on opittu lapsena

Veljekset Harri ja Tero saivat kotikasvatuksena ja veren perintönä arvokkaan lahjan, jota jokaisen on syytä arvostaa: kunnioituksen työn tekemiseen.

47-vuotias Harri työskentelee CNC-koneistajana Lehtosen Konepajalla, työvuosia hänelle on kertynyt saman yrityksen palveluksessa jo kunnioitettavat 29. Lisäksi hän työskentelee ajan niin salliessa monenlaisissa kone-, maatalous- ja metsäalan töissä.

Tero Miettinen on syntynyt vuonna 1977 ja hän työskenteli Lehtosen Konepajalla seitsemän vuoden ajan, mutta jäi maaliskuun alussa itsenäiseksi yrittäjäksi tekemään kaivinkone-, maansiirto- ja räjäytystöitä.
-Hankin kolme vuotta sitten räjäyttäjän paperit(räjäyttäjäluokka A) ja syksyllä suoritin panostajakurssin, kertoo Tero.

Maanviljelyä omilla ja vuokramailla

Veljekset ovat tehneet lapsesta lähtien kotitalon töitä ja isän kuoleman jälkeen he ottivat niistä täyden vastuun.
-Hoidamme peltojen viljelyn ja metsätyöt perikunnan nimissä. Meillä on myös vuokramaita Kokemäki-Huittinen alueilla ja teemme rahtipuintia muutamille maatiloille.
-Omat pellot ovat kaikki viljan viljelyssä. Viljat kuivaamme vuokraamassamme kuivurissa, sillä kotitilan kuivuri on niin vanhanaikainen, että sen kohtalona on purkaminen.

-Lisäksi metsätyöt vievät vuosittain oman aikansa. Myyntiin menee puuta silloin tällöin, mutta vähintään omaan käyttöön tulevat polttopuut hankitaan joka vuosi omasta metsästä.

Veljekset toteavat, että töitä tehdään silloin kun niitä on tarjolla.
-Viikonpäivä tai kellonaika ei ole mikään este. Sinne mennään, minne kutsu tulee. Se on ajan henki, mikäli aikoo pysyä mukana yrittäjäkuvioissa.

Parhaillaan Tero on kaivamassa maan sisään noin neljän kilometrin matkalle sähkökaapelia paikalliselle sähköyhtiölle Riippusillan ja Kynsinkankaan välisellä alueella. 20 kV:n kaapelin lisäksi urakkaan kuuluvat talojohdot.
-Meillä on muutamia vakioasiakkaita, joiden kaivu- ja muut konetyöt teemme, sanovat Harri ja Tero.

Perikunnan konevalikoimiin kuuluvat kaivinkoneen lisäksi neljä traktoria, puimuri, poralaitteet kompressorit ja maatalouspuolen koneet, joilla viljelyt ja sadonkorjuut onnistuvat.

Kotitalossa tehdään pikkuhiljaa remonttia

Tero Miettinen asuu avopuolisonsa Tarun kanssa kotitilalla Kyttälässä. Perheeseen kuuluvat myös lapset Jim (s. 2006), Lilja (s. 2011) ja Eetu (s. 2014).
-Kotitalossa on tehty lähes kymmenen vuotta sisätilojen remonttia. Pikkuhiljaa edetään, huone ja asia kerrallaan. Ensi kesänä on tarkoitus laittaa päärakennukseen uusi ulkovuori ja sisätiloja rempataan taas tulevaisuudessa.

Harri Miettinen ja vaimonsa Niina sekä lapset Riku (s. 2000) ja Oona (s. 2002) asuvat Ylistarossa 2000-luvun alussa valmistuneessa omakotitalossaan.

Räisälä ei ole tuttu paikka

Räisälässä veljekset eivät ole käyneet koskaan.
-Meille ei ole päässyt syntymään sellaista olotilaa, että olisimme innostuneet vierailemaan suvun juurilla. Äiti leipoi kyllä aikoinaan hyvänmakuisia karjalanpiirakoita ja se onkin lähes ainoa asia, joka on muistoissa, sanovat veljekset.
-Mummo asui Kyttälän talossa lähes kuolemaansa asti. Hänet muistamme rauhallisena ja mukavana ihmisenä. Hän kertoi kyllä jonkin verran sota-, evakko- ja muista asioista, mutta ei mitenkään merkityksellisesti.
-Ainakaan tällä hetkellä meillä ei ole tarkoitusta käydä katsomassa isovanhempien kotipaikkaa tai sen sijaintia Räisälässä, toteavat veljekset.

Tero ja Harri istumassa Kyttälässä sijaitsevan lapsuuskodin rappusilla. Talossa asuu nykyisin Tero perheineen.
Takaisin maaliskuun 2016 lehteen